Make your own free website on Tripod.com

    

 

November 1999

Spelen moet!

Dat er woningen gaan komen, daar heb ik me inmiddels maar bij neergelegd. Ik hoop echter zo veel mogelijk betrokken te worden door de gemeente Maarssen bij het proces van invulling van de Onderdijk bij de Friezenbuurt. Van het door de Gemeente Maarssen gepresenteerde 'rekenmodel' staat mij  o.a. de hoeveelheid huizen en de hoogte van de flats tegen. Maar het allerbelangrijkste wat me tegen staat is het wegnemen van tŤ veel speelruimte voor kinderen. Over dit laatste gaat mijn mening.

Wat ik in Maarssen mis voor kinderen, is een aantrekkelijke ruime speelruimte. Hieronder versta ik een groot grasveld, doelpalen, bankjes,  bomen erbij (de oude, bestaande bomen van de Onderdijk) en allerlei soorten klim- en klauter attributen, wipkippen en een glijbaan met huisje etc. omzoomd met een haagje (uit veiligheid voor de allerkleinste). Gecombineerd met de Onderdijk-skatebaan. Dit lijkt mij een heerlijke uitleef-ruimte, een kinderparadijsje.
Iets als het Grifpark in Utrecht (zie de foto's).

Bezwaren op de het 'rekenmodel', i.v.m. de Friezenbuurt

  • Plaats geen skatebaan onder de Maarsser brug: tochtig, donker en gevaarlijk (wie zal de eerste skater worden die de sprong naar de beklimming van de Maarsser Brug volbrengt?).
  • Welke gevolgen heeft het als er in het steeds voller wordende Maarssen alleen kleinere speelplaatsjes worden gecreŽerd. Hierbij denk ik aan kinderen die overlast gaan bezorgen omdat er onvoldoende aantrekkelijke/grote speelruimtes/uitleefruimtes zijn. En aan de toename van verkeer, omdat er elders naar speelruimte gezocht moeten worden.
  • Te kleine speelruimte: alleen een trapveld langs het Amsterdam Rijnkanaal. De rest vol huizen: hoog en laag.

Oplossingen

  • Behoudt een groter deel van de Onderdijk als speelruimte, als in mijn inleiding beschreven.
  • Maak van deze speelruimte een echte schakel tussen de huidige en de evt. uitbreiding op Friezenbuurt. Door bijvoorbeeld de speeltuin centraal te plaatsen: midden achter de even nummers van de Burg. Egginkstraat. En met een ingang aan de beide zijden van de Friezenbuurt: huidige en evt. uitbreiding.
  • CreŽer een Onderhoudsclub uit de gebruik makende buurten: die bepaalde zaken van de speeltuin onderhoud.

Josee, Burgemeester Egginkstraat