11-01-2000

Plannen Maarsser Brug vallen goed bij politiek

Van onze correspondente

MAARSSEN – De plannen voor de woningbouw op de Maarsser Brug-locaties vallen goed bij de Maarssense politiek. De commissie ruimtelijke ordening stemde maandag in met het voorontwerpbestemmingsplan daarvoor. Enkele kanttekeningen werden geplaatst bij onder meer de intensiteit en hoogte van bebouwing en de verkeersafwikkeling. Wethouder G.A. Gerrietsen gaat de alternatieven en kritiek onderzoeken.

Het was maandagavond voor het eerst dat de politiek zich formeel uitsprak over het plan, ondanks het feit dat het al ter visie is gelegd en de inspraakprocedure al is begonnen. De meeste partijen spraken hun goedkeuring uit over het plan dat woningbouw aan weerszijden van de Maarsser Brug behelst. De VVD vindt het aantal woningen waarover gesproken wordt, zo'n vijfhonderd, wel positief. De hoogte van de bebouwing aan de kanaalzijde en de Wolfshoek zou echter wel wat minder kunnen.

De PvdA is van mening dat 'er meer rekening gehouden kan worden met het dorpse karakter'. Daarnaast kan er wat haar betreft ook nog wat geschoven worden in de aantallen woningen. Minder woonlagen naast de Friezenbuurt en de Stationsweg en mogelijk een laag extra bij de appartementen direct naast de hoge brug om bijvoorbeeld groepswonen voor ouderen mogelijk te maken.

Dat laatste blijkt lastig te zijn. De vereniging voor groepswonen voor ouderen heeft al eerder aangegeven interesse te hebben in een appartementecomplex binnen het plan. Dit is echter alleen realiseerbaar wanneer het om 25 of meer woningen gaat.

Maarssen 2000 benadrukte de verschillen tussen Maarssenbroek en –dorp en stelde in dat kader voor dat 'misschien het mogelijk is in Maarssenbroek een iets hogere bouwvorm te creëeren zodat het in het dorp iets lager zou kunnen'.

D66 maakte duidelijk dat er nog eens goed gekeken moet worden naar een veilige oversteek over de Straatweg voor voetgangers en fietsers en stelde in het kader hiervan een tunneltje voor. Dat was tevens het voorstel van het CDA dat zich verder ook kon vinden in het plan.

De kleine christelijke partijen waren met name verontrust over 'de hoge intensiteit van de bebouwing aan de kant van de Friezenbuurt en de Stationsweg'.

Heikel punt
De verkeersontsluiting, met name bij de Friezenbuurt blijkt bij veel partijen een heikel punt. "Zeker in de spits verwachten wij een bijzonder onplezierige situatie bij de verkeersontsluiting van de nieuwe wijk op het Talud", aldus D66'er Freke.

GroenLinks wil eerst meer heldere randvoorwaarden over onder meer ecologische en stedenbouwkundige onderwerpen voordat zij haar goedkeuring geeft aan het voorontwerpbestemmingsplan.

De Maarssense burger vulde opnieuw de publieke tribune, maar liet slechts beperkt zijn visie over het plan weten. Dit in tegenstelling tot eerdere vergaderingen waarin hevig protest vanuit de bevolking te horen was over bouwplannen van de gemeente.