Make your own free website on Tripod.com

    

 

Gemeente: geluidsschermen groter maken ontoelaatbaar

05-11-1999 22:25:00

Huizen als geluidswal in wijken Maarsser-Brug

Van een onzer verslaggevers

MAARSSEN Een groot aantal van de ruim 500 woningen op de Maarsser Brug-locaties Friezenbuurt-Noord, Stationsweg-Zuid en Busdijk gaat dienst doen als geluidsscherm. Dat is nodig omdat de verkeersintensiteit, en dus de geluidsoverlast, van de Verbindingsweg en de Straatweg toeneemt.

Maarssen kan proberen een wijk neer te zetten in jaren dertig-stijl, maar de vergelijking met de Helmondse voorbeeldwijk Dierdonk gaat in meerdere opzichten mank. Zo is Dierdonk een oase van rust, de wijk is ruimer opgezet, er staan bijna alleen twee-onder-een-kap-woningen de wijk ligt niet vlakbij andere woningen. In tegenstelling tot Maarssen was hier dan ook geen verzet van de plaatselijke bevolking.

Maarssen moet zich in bochten wringen om de geluidsoverlast van de Verbindingsweg in de toekomst te beperken. De gemeente heeft al rekening gehouden met de bouw van geluidsschermen en daar ruim 1,2 miljoen voor gereserveerd. Maarssen vindt het echter 'om financieel-economische en stedenbouwkundige redenen ontoelaatbaar' de schermen hoger en langer te maken. De geluidwalwoningen krijgen een gevel die hoger is dan de weg zelf en moeten zo ook de geluidshinder voor de daarachter gelegen woningen beperken.

De goedkoopste woningen die Maarssen op de Maarsser Brug-locaties gaat bouwen, moeten 3,5 ton kosten. Het gaat om 24 appartementen aan de Busdijk. Voor de duurste vrijstaande woning, locatie Stationsweg-Zuid, moet de liefhebber 710.000 gulden neertellen.

De prijzen van de woningen die Maarssen langs het Amsterdam-Rijnkanaal wil neerzetten, worden niet genoemd in de eerste informatiekrant van de gemeente over het project. De politiek, met uitzondering van GroenLinks en RPF/SGP/GPV gaf vorige week het groene licht voor het tekenen van die overeenkomst, ondanks veel bezwaren van bewoners die vinden dat de bouw te grootschalig is voor het dorpse Maarssen.

In de Friezenbuurt-Noord moeten 144 woningen verrijzen, waarvan 67 appartementen. De 24 twee-onder-een-kap-woningen kosten hier 580.000 gulden per stuk. Verder moeten er komen: 20 stadsvilla's van 480.000 gulden, 18 rijwoningen (geen prijs genoemd), 11 geluidwalwoningen (510.000) en 4 patiowoningen (510.000).

De Stationsweg-Zuid telt 102 appartementen (prijzen tussen 385.000 en 475.000 gulden. Aan grondgebonden woningen is het aanbod naast die ene woning van ruim zeven ton: 29 stadsvilla's, 11 geluidwalwoningen, 12 patiowoningen, 62 twee-onder-een-kap. Aan de Busdijk komen 63 appartementen en 85 eengezinswonigen. Een vrijstaande woning (3) kost hier 630.000 gulden, een rijwoning 395.000.