20-04-2000

Deel Friezenbuurt en Bammens weg

Verbreding Amsterdam-Rijnkanaal op zijn vroegst over 10 jaar

Maarssen - De verbreding van het Amsterdam-Rijnkanaal bij Maarssen is pas op zijn vroegst over tien jaar te verwachten. Dat zegt Rijkswaterstaat-directeur H. van de Nadort. ‘Het is een omvangrijke en kostbare zaak. De verbreding zit de komende tien jaar nog niet in de plannen van Rijkswaterstaat, maar we houden er nu wel rekening mee. Zo wordt de nieuwe spoorbrug bij Utrecht (bij de verdwenen Demka, red) langer, zodat we straks zonder problemen die bocht in het kanaal kunnen verruimen.’
Bij de gemeente Maarssen is inmiddels een brief met tekeningen binnen waarin precies staat waar Rijkswaterstaat bij de vergroting van de belangrijke waterweg aan het werk gaat. ‘Wij willen voorkomen dat de gemeente plannen maakt of dure dingen neerzet, die dan later moeten worden afgebroken’, aldus directeur Van de Nadort. In ieder geval moet het buitenste deel van de Friezenbuurt, de huizen in Kanaalstraat, verdwijnen en ook voor de 100-jarige verzinkerij Bammens aan de Straatweg is er dan geen plaats meer. Wethouder G. Gerrietsen (M2000) bevestigt de ontvangst van de brief met bijbehorende tekeningen, waaruit precies blijkt hoe de verbreding aan de Dorpse kant gaat lopen, inclusief plofzone voor de veiligheid bij eventuele ongelukken. ‘Dat heeft geen gevolgen voor de bouwplannen bij de Hoge Brug. We houden er rekemng mee’, aldus wethouder Gerrietsen van Ruimtelijke Ordening.

Gevaar
Tussen Utrecht en Maarssen is het Amsterdam-Rijnkanaal het smalst en al jaren is bekend dat voor de veiligheid een verbreding van het knelpunt eigenlijk noodzakelijk is. Veel Maarssenaren vragen zich niet af of er een ernstig ongeluk komt, maar wanneer. Toch is volgens H. van de Nadort de situatie, ondanks toename van het scheepvaartverkeer, niet alarmerend. ‘Er is nog ruimte genoeg op het water. We denken eerst nog aan uitbreiding van het verkeerstoezicht om het scheepvaartverkeer te regelen, desnoods met een extra schip van Rijkswaterstaat.. In het uiterste geval kunnen we het aantal schepen opdat traject beperken.’ Rijkswaterstaat heeft al een uitgebreid radartoezicht (met twee posten bij Maarssen) langs het drukke kanaal om precies te weten waar welk schip met welke lading zich bevindt.