2-12-1999

Te groot en past niet in landschap

Vereniging Vechtoevers fel tegen ontwerp VIOD/ Welkoop

Maarssen - Het voorlopig laatste ontwerp voor twee appartementencomplexen op het VIOD/ Welkoopterrein stuit op felle weerstand van de Vereniging Vechtoevers, de bewoners van de Maarssense grachten en omgeving. Dat bleek afgelopen week op de 17e ledenvergadering in restaurant Geesberge.

Unaniem werd besloten dat dit ontwerp veel te groot is en niet past in de cultuurhistorische omgeving van het rivierlandschap. De Vereniging Vechtoevers beraadt zich nader over verdere stappen en piekert vooral over de vraag hoe aan de lokale politiek duidelijk kan worden gemaakt dat doorzetten van dit plan van projectontwikkelaar Van Moorselaar een onherstelbare aantasting is van de Vecht bij Maarssen.

Hoog-Catharijne aan de Vecht
Aan de wand waren foto's opgehangen van gebouwen, zoals het gemeentekantoor en het appartementencomplex aan de Binnenweg als voorbeeld van een dissonant in het landschap. De twee leden van de Vechtoevers, voorzitter W. Messer en J. Wasser, die zitting hadden in de VIOD-werkgroep (met de projectontwikkelaar, de gemeente en het Nifterlakegenootschap) lieten de laatste schetsen zien. "Dit is zoals de plannen nu liggen", aldus J. Wasser. "Dit is wat de projectontwikkelaar haalbaar acht. Ook uit financiële oogpunt. We komen nu terug naar de achterban. We willen mee blijven denken. Deze week is er een overleg met de wethouder." Ter vergelijking werden andere grote buitenplaatsen ernaast gezet zo als Cromwijck en Goudestein. Het ontwerp op zich stuitte niet op grote weerstand, maar het bouwvolume wel.

"We moeten helemaal nog niet op kleurtjes en luiken letten, maar eerst naar de omvang kijken", aldus eigenaar Bohnenn van buitenplaats Vechtoevers, vrijwel direct tegenover de VIOD/Welkoop-locatie, die becijfert dat in totaal er twee gebouwen komen met een gezamenlijke inhoud van drie Goudesteins. "Het gaat hier om een zorgvuldig bewaard stukje Nederland. Dit ontwerp doen onrecht aan de cultuur-historische omgeving van de Vecht. De politiek heeft een gat laten vallen door geen randvoorwaarden te stellen." Volgens T. Bohnenn ligt de schuld met name bij de VVD, die hij zonder harde bewijzen van belangenverstrengeling beschuldigde door voortijdig mensen in te seinen over het voornemen om het VIOD-terrein de saneren. "Fractievoorzitter Swane en VVD-voorzitter Van der Wal zijn beide project-ontwikkelaars. Samen met Geeris en Van Moorselaar wordt onder een hoedje gespeeld. Ze mogen best geld verdienen, maar niet over de rug van de cultuur-historische Vecht." Ook andere leden van de vereniging Vechtoevers zagen niets in het voorliggende ontwerp. "Het is schrijnend. De bewoners van de grachten doen veel aan behoud van de historie. Vanuit de gemeente wordt niets gestimuleerd. Nu komt er een soort Hoog-Catharijne aan de Vecht. Wat valt er nog te sturen?", aldus een grachtbewoonster. Volgens voorzitter Sagel van de Historische Kring, die als toehoorder aanwezig was, is er nog maar weinig mogelijk. Hij adviseerde de tegenstanders om vooral mee te blijven praten. "Ik loop al 25 jaar mee en weet wel hoe het gaat. Ik denk dat je er mee moet leven en moet proberen om er zo goed mogelijk uit te komen." Ook de twee Vechtoeverbewoners in de VIOD-commissie zaten op die lijn, maar kregen van de achterban duidelijk te horen dat er feller en agressiever geageerd moet worden tegen het plan.

"Het gemeentekantoor, waar de heer Swane tegen heeft gestemd, was een gemiste kans. Laten we dit niet weer gebeuren. Dit heeft ook een precedentwerking voor de hele Vecht", meende T. Bohnenn, die voorstelde om van bordkarton het ontwerp na te bouwen op de locatie tussen de Straatweg en de Vecht, zodat iedereen incluis de politiek, kan zien hoe groot de nieuwe gebouwen (ruwweg 14 meter hoog en 20 meter breed) worden. "Dit is teleurstellend groot. Maarssen maakt dan een stedelijke indruk." De Vereniging Vechtoevers beraadt zich nu op verdere stappen, zoals het benaderen van raadsleden en het inschakelen van de provincie en de Inspecteur Ruimtelijke Ordening.