09-12-1999

Aftrap ontwikkeling Maarsser Bruglocaties

In de raadsvergadering van dinsdag 9 november jl. heeft de gemeenteraad van Maarssen besloten om voor de ontwikkeling van de Maarsser Bruglocaties samen te werken met de Maatschap Maarsser Bruglocaties. Hiervoor is een samenwerkingsovereenkomst getekend. Dat de Maarsser Bruglocaties bebouwd gaan worden heeft de gemeenteraad van Maarssen al in 1991 besloten. Het besluit van de raad over de samenwerkingsovereenkomst is te zien als de aftrap voor de daadwerkelijke ontwikkeling van de Maarsser Bruglocaties. Hierbij komen voor de inwoners van Maarssen nog volop mogelijkheden voor inspraak op de plannen.

Misverstand over de status van het plan dat ten grondslag ligt aan de overeenkomst
In de samenwerkingsovereenkomst zijn onder andere afspraken gemaakt Over de financiën de verdeling van taken en verantwoordelijkheden tussen de gemeente Maarssen en de maatschap Maarsser Bruglocaties (MMB) en de kwaliteitseisen die de gemeente aan het plan stelt. Het feit dat er bij de samenwerkingsovereenkomst al een schets voor de invulling van het plan is gepresenteerd, heeft tot verwarring geleid over de status van het plan. Een veelgehoorde vraag was: ligt dit plan nu met het besluit over de samenwerkingsovereenkomst vast? Het antwoord is nee. Het aan de samenwerkingsovereenkomst ten grondslag liggende plan is opgesteld om als rekenmodel te fungeren bij de onderhandelingen tussen de gemeente en de MMB. Op deze wijze kon de (maximale) potentie van de Maarsser Bruglocaties in beeld worden gebracht. Dit rekenmodel is vervolgens vertaald in een flexibel plan dat vanaf medio december via de bestemmingsplanprocedure de besluitvorming in gaat. Tijdens deze bestemmingsplanprocedure zijn er voor u als inwoner van Maarssen twee belangrijke inspraakmomenten:
1 december 1999 / januari 2000: inspraak voorontwerp-bestemmingsplan (van 17 december t/m 13 januari 2000);
1 april / mei 2000: inspraak ontwerp-bestemmingsplan (gedurende 4 weken na start ter inzage legging).

Ruimte voor inspraak en communicatie
De afgelopen weken is duidelijk gewor den dat inspraak en communicatie over de verdere invulling van het plan zeer belangrijk is. Deze mening hebben de inwoners laten horen en die wordt gedeeld door het gemeentebestuur. Daarom heeft de gemeente gesprekken gehad met de wijkcommissies. Tijdens deze gesprekken werd uitgelegd wat het verschil is tussen het rekenmodel ten behoeve van de samenwerkingsovereenkomst en het flexibele plan ten behoeve van het bestemmingsplan en welke communicatie en inspraakmomenten er in de planontwikkeling zijn. Verder werd van gedachte gewisseld hoe de communicatie met de wijkcommissies, over dit project zo goed mogelijk in te vullen. Voor u als inwoners van Maarssen start de communicatie en inspraak rond het plan Maarsser Bruglocaties in december 1999. Op maandag 13 december wordt het concept voorontwerp-bestemmingsplan behandeld in de commissie Ruimtelijke Ordening. Mede op basis van het advies van de commissie Ruimtelijke Ordening besluit het college van burgemeester en wethouders vervolgens om het voorontwerp-bestemmings-plan al dan niet op 17 december 1999 ter inzage te leggen. Hieronder kunt u lezen hoe u zich vanaf deze periode kunt informeren over de plannen en hoe u op het voorontwerp-bestemmingsplan kunt inspreken.

Communicatie en inspraak voorontwerp-bestemmingsplan
Inzien plan
Vrijdag 17 december 1999, wordt het voorontwerp-bestermningsplan naar verwachting ter inzage gelegd. Op de informatiepagina van 16 december maken we dat bekend.
Als het plan ter inzage wordt gelegd betekent dit, dat u het volledige voorontwerpbestemmingsplan kunt inzien in het informatiecentrum van het gemeentekantoor Maarssen Daar vindt u tevens een informatiebord over het project en inspraakformulieren waarop u uw reactie kunt schrijven. De periode van ter visie legging en inspraak duurt van 17 december 1999 tot en met 13 januari 2000.

Inloopbijeenkomst
Dinsdag 21 december 1999, kunt u zich laten informeren over het voorontwerp-bestemmingsplan tijdens een informatiebijeenkomst. Deze informatiebijeenkomst heeft een inloopkarakter en vindt plaats in het gemeentekantoor van de gemeente Maarssen, Endelhovenlaan 1.
U bent welkom tussen 16.00 uur en 20.00 uur. Het voorontwerp-bestemtningsplan wordt aan U gepresenteerd in de vorm van een tentoonstelling, waarbij u aan de aanwezige projectmedewerkers' en collegeleden vragen kunt stellen. Ook kunt u tijdens de bijeenkomst het voorontwerp-bestemmingsplan inzien en kunt u ter plekke een inspraakformulier invullen of meenemen om uw reactie thuis op te schrijven.
Er zal verder een presentatie worden gehouden waarin de (stedenbouwkundige) basisprincipes van het plan nader wordt toegelicht en een schets wordt gegeven van de bij het plan behorende beeldreferentie.

Spreekuur
Donderdag 23 december, donderdag 30 december en donderdag 6 januari zijn er in het informatiecentrum van het gemeentekantoor spreekuren. U bent op deze dagen tussen 16.00 en 19.00 uur welkom voor een persoonlijke toelichting of gesprek over het voorontwerp-bestemmingsplan met een projectmedewerker. U kunt u aanmelden voor het spreekuur bij het Informatiecentrum van de gemeente, telefoon (0346) 594454.

Schriftelijke inspraak
Het is van belang dat u uw reacties op het voorontwerp-bestemmingsplan aan ons kenbaar maakt. Alle schriftelijke inspraakreacties worden na 13 januari 2000 in een verslag gebundeld en verwerkt in een voorstel dat burgemeester en wethouders doen aan de raadscommissie. Elke inspreker krijgt zowel het verslag van de inspraak als het raadsvoorstel toegestuurd. Het kan dus ook zijn dat we in het uiteindelijke voorstel een 'ander belang zwaarder laten wegen dan dat van u. Dan geven we duidelijk aan hoe we die keuze hebben gemaakt en waarom. Mede op basis van de inspraakreacties wordt het voorontwerp-bestemmingsplan aangepast. Dit aangepaste plan heet dan ontwerp-bestemmingsplan en gaat naar verwachting in april/mei wederom de inspraak in.

Een nieuw bestemmingsplan:
de eerste stappen toegelicht

Voorontwerp-bestemmingsplan
Als voorbereiding op de formele procedure voor het opstellen en vaststellen van een bestemmingsplan zet de gemeente haar ideeën en wensen op papier, in de vorm van een voorontwerp-bestemmings-plan. De structuur en opbouw van dit voorontwerp-bestemmingsplan is identiek aan die van het ontwerp-bestemmingsplan ten behoeve van de formele procedure. De gemeente peilt vervolgens de mening van de bevolking en andere belanghebbenden over het voorontwerp-bestemmingsplan. Hiervoor legt de gemeente het voorontwerp-bestemmings-plan, conform de inspraakverordening, vier weken ter inzage. Tijdens een inloopbijeenkomst kunt u uitgebreid kennis maken met het plan en er vragen over stellen. Gedurende de vier weken ter inzage termijn kunt u uw mening schriftelijk bij het college van burgemeester en wethouders kenbaar maken. Het college geeft schriftelijk antwoord op vragen en opmerkingen van de inwoners. Gelijktijdig met het ter inzage leggen van het voorontwerp- bestemmingsplan wordt het plan toegestuurd naar belanghebbende organisaties en overheden, zoals de provincie Utrecht, de betreffende Waterschappen, de buurgemeenten e.d. Aan deze organisaties en overheden wordt gevraagd schriftelijk te reageren op het plan.

Ontwerp-bestemmingsplan
Vervolgens stelt de gemeente een 'ontwerp-bestemmingsplan' op. In het ontwerp-bestemmingsplan wordt de reactie van de gemeente naar aanleiding van de inspraak op het voorontwerp-bestemmingsplan door de burgers en de reacties door belanghebbende organisaties en overheden verwerkt. Het ontwerp-bestemmingsplan wordt vier weken ter inzage gelegd. U kunt in deze periode het plan inzien en bij de gemeenteraad schriftelijk uw zienswijze kenbaar maken. Ook in deze fase zal de gemeente weer een informatieve inloopbijeenkomst organiseren. Iedereen die schriftelijk een zienswijze heeft kenbaar gemaakt, krijgt van de gemeente een uitnodiging om mondeling een toelichting te komen geven. Na de periode (van vier weken) dat het plan ter inzage heeft gelegen, moet de gemeenteraad binnen 16 weken het bestemmingsplan vaststellen. De gemeenteraad moet dit besluit toelichten. De gemeenteraad geeft ook schriftelijk antwoord op de zienswijzen die inwoners hebben ingediend.