16-12-1999

Aanbieding Maarssense bouwers

Verkoop grond drie inbreilocaties op losse schroeven

Maarssen - Het bod van twee Maarssense bouwers, Van den Engel en Van Oostrum & Van Laar, op de drie locaties aan de Tesselschadestraat, Schaepmanstraat en de boormalige Ariensschool mmakt toch nog een kans. Op de valreep kwam het bod binnen bij de gemeente en een meerderheid van de  Commissie Ruimtelijke Ordening vond het bedrag van 5,2 miljoen (1 miljoen hoger dan het bod van de Van Willigengroep uit Vianen) dermate interessant dat de beslissing pas maandag in de gemeenteraad wordt genomen.

De onderbouwing van de twee projectontwikkelaars moet dan wel voor donderdagavond (als alle fracties op Goudestein vergaderen) binnen zijn. Via een brief met daarin alle voorwaarden zijn Van den Engel en Van Oostrum & Van Laar op de hoogte gesteld van de termijn. De twee bouwbedrijven hebben nog twee opties voor minder dan de geplande 63 appartementen, maar dan is de prijs ook een stuk lager. Als de gemeenteraad maandag besluit verder te praten met de twee nieuwe gegadigden, dan gooit het College alle plannen overboord en komt er een open inschrijving per locatie.

Kritiek op aanbestedingsbeleid
Het College had zonder de biedingen van andere bouwcombinaties, zie zich begin dit jaar wel hadden aangeboden, besloten om in zee te gaan met de Van Willigen Groep. "We hebben daar goede ervaringen mee zoals in de Bolensteinsestraat. Deze bouwer is flexibel en kan inspelen op de wensen van de bevolking. Niets meer en niets minder", zo motiveerde wethouder J. Ramaker (D66) de keuze. De opmerking uit de zaal dat Van Willigen de opdracht had gekregen ter compensatie omdat er bij de Bolensteinsestraat uiteindelijk minder was gebouwd verwees wethouder J. Ramaker naar het land der fabelen. "Ik kan niet veel met dit soort geruchten. Dat is allemaal te makkelijk gezegd." Met VVD'er De La Rive Box voorop vond de Commissie RO dat het nieuwe bod toch een kans moest krijgen: "Ik wil meer informatie, pas dan kunnen we een zo reeel mogelijk besluit nemen. Komt er geen onderbouwing, dan stemmen we maandag in met het huidige voorstel." RPF/SGP/ GPV-fractievoorzitter J. Boogerd vond het nieuwe voorstel serieus genoeg voor een onderzoek. GroenLinkser A. Gemke pleitte voor een hele nieuwe procedure met nieuwe inspraak. Ook het CDA had nog maar weinig vertrouwen in het voorliggende plan en voorstel om de grond aan Van Willigen te verkopen. "Dit is op de grens van wat redelijk is", aldus CDA'er Den Herder, die ook meer zag in een nieuwe aanbestedingsprocedure. De PvdA-fractie schortte ook het oordeel op, maar vond wel dat alle inspraakresultaten niet verloren moesten gaan. D66 en M2000 wilden gewoon doorgaan met Van Willigen. "Vijf voor twaalf kan iedereen verkopen. Ik heb wel vertrouwen in het omgaan met gevoelige inbreilocaties. We moeten niet de hele inspraak weer opnieuw doen", aldus H. Vreeken (D66). M2000-fractievoorzitter Van der Woude vroeg zich af hoe betrouwbaar de gemeente dan nog is als er op het laatste moment nog wordt veranderd. Hij maakte zich zorgen over de financiele en imagoschade van de gemeente. Zijn partijgenoot W. van Vossen: "Dit is een goed resultaat, gewoon doorgaan met Van Willigen." Maar D66 en M2000 moesten zich aansluiten bij de neerderheid van de Commissie RO. Tegen de zin in van wethouder J. Ramaker, die achter het Collegestandpunt bleef staan. Het College heeft namelijk al getekend maar met het gebruikelijke voorbehoud dat de gemeenteraad nog akkoord moet gaan.

Bouwers
Vanaf de publieke tribune hadden directeur Van den Engel van het gelijknamige bouwbedrijf en een andere lokale bouwer Heinsius forse kritiek op het aanbestedingsbeleid van de gemeente. Ook lokale bedrijven hadden een kans moeten krijgen, zeker omdat diverse Maarssense bedrijven al eerder plannen hadden ingediend. De gemeente had iedereen een kort bedanktbriefje gestuurd en vervolgens gekozen voor de Van Willigen Groep. "Maarssense bouwvakkers horen in de eigen gemeente. Maar ook bij de restauratie van de Heilig Hart Kerk is dat niet gebeurd", betoogde Van den Engel, die niet uitsloot dan zijn bod nog weleens omhoog kon gaan. "Ook moeten er drie verschillende architekten worden ingezet, anders krijg je van die eenheidsworst net zo als bij Van Willigen met één architekt voor alle locatie." Zijn opmerkingen werden gesteund door bouwer Heinsius, die zes jaar geleden een plan presenteerde voor de verhuizing van de ALDI-supermarkt naar de locatie Ariensschool, dat niet werd aangenomen.

Bewoners
De gemeente heeft net een aantal bijeenkomsten achter de rug met alle omwonenden, waarbij een zekere nate van overeenstemming was bereikt. De plannen waren aangepast op verzoek van de bewoners. Grondslagwoordvoerder Tillaart kwam daar maandag op terug. Allen laagbouw is aanvaardbaar voor de bewoners van de Schaepmanstraat en niet het voorstel voor twee appartementcomplexen met 20 woningen. De Tesselschadestraat wil eigenlijk nog iets minder hoog, maar kan met het gedraaide ontwerp leven. "De inspraak is nu eindelijk op gang gekomen. Na volhouden van ons wordt er nu eindelijk geluisterd", aldus woordvoerder A. Mastenbroek op de informatieavond vorige week donderdag. Het ontwerp voor de Ariensschool heeft nog drie variaties, maar wordt in ieder geval een stuk lager in het middengedeelte. In januari zou de gemeente verder praten met de bewoners over de laatste aanpassingen, maar dat is nu afhankelijk van de uitkomst van de gemeenteraad maandagavond.