30-12-1999

Hoogbouw en geluid

PvdA wil grenzen aan plan Maarsser Brug

Maarssen - De PvdA was de enige fractie die twee weken geleden in de Commissie Ruimtelijke Ordening de discussie over de plannen bij de Maarsser Brug af wilde maken. Na de diapresentatie van een eerste opzet sloeg het middernachtelijk uur en tegelijkertijd het sein voor de lokale politiek om het eerste oordeel op te schorten tot volgend jaar. Een zet die niet werd gewaardeerd door de aanwezige omwonenden op de publieke tribune, die nu wel wilden weten hoe hun gekozen volksvertegenwoordigers dachten over de invulling van het gebied aan weerszijden van het Amterdam-Rijnkanaal.

"De burgers hebben recht op die politieke mening. Zeker omdat nu de officiele inspraak van start gaat", aldus PvdA fractievoorzitter E. van Esterik. "De PvdA is van mening dat effectieve inspraak vanuit de bevolking een esentiele bijdrage levert aan de uiteindelijke plannen." Zijn partij is tevreden met het gepresenteerde rekenmodel als uitgangspunt voor een verdere meningsvorming. "Het is een goed doordacht plan", vult zijn fractiegenoot M. Hornman aan, maar de PvdA plaatst toch alvast wat kanttekeningen bij het project van 230 miljoen gulden.

Hoogbouw
De inspraak van de bevolking moet dus effect hebben, zo vindt de PvdA-fractie. De maximale opbrengst is vastgesteld op 19 miljoen gulden. Aanpassingen van het plan gaan dus ten koste van het netto-resultaat. "Als er 17 miljoen gulden overblijft is er iets niet goed gegeaan met de inspraak", aldus fractievoorzitter E. van Esterik over de marges. "Als het maar 5 miljoen guldn is, dan is er ook iets is mis." De PvdA wil dat er absoluut rekening wordt gehouden met het dorpse karakter van de twee aangrenzende wijken Friezenbuurt en de Stationsweg. Bij de locatie Wolfshoek vraagt de fractie zich af of de appartementen daar wel passen en of er niet beter gekozen kan worden voor verkaveling en bebouwing in de aard van de Stationsweg, waar vooral oude en grote eengezinswoningen staan. Ook de appartementen (4 lgen) langs het Kanaal moeten niet contrasteren met de Friezenbuurt en Stationsweg. "We vragen ons af of minder woonlagen niet meer op zijn plaats zijn", zegt raadslid M. Hornman, die ook pleit voor veel aandacht voor het groen. "De mensen moeten ook goed naar buiten kunnen. Verder zou het gebied rond de Hoge Brug ook een maatschappelijke meerwaarde moeten krijgen, het hoeven dus niet alleeen maar huizen te zijn. Er moet ook zicht zijn op de nieuwe wijk. Het zou jammer zijn als het een afgesloten geheel werd en het moet niet zo zijn dat iedereen die over de Hoge Brug gaat als het ware door een tunnel rijdt. Nu is er een mooi uitzicht vanaf de Hoge Brug. De nieuwe wijk moet aansluiting hebben met de rest van het dorp." De PvdA wil verder aandacht voor groepswonen voor ouderen en andere seniorenhuisvesting. Volgens de PvdA is het niet per se noodzakelijk dat de woningen, die gepland staan langs de Verbindingsweg en de Straatweg als geluidswering gaan dienen, zoals nu in de plannen is opgenomen. "Geluidsschermen met groen is ook een optie", aldus fractievoorzitter E. van Esterik, die benadrukt dat de blauwdruk die er nu ligt een goed uitgangspunt is. "Het geluid moet wel bestreden worden omdat de kwaliteit van wonen in dat gebied daardoor mede wordt bepaald. Maar als het kan mag er ook minder hoog worden gebouwd bij de rotonde." Terugdringen van het verkeer via de Maarser Brug tussen het Dorp en Broek is ook een optie voor de PvdA. "We zijn wel blij met de verbeteringen aan de Hoge Brug voor de voetgangers en de fietsers. De route voor langzaam verkeer tussen Dorp en Broek gaat er op vooruit en dat brengt de beide delen van Maarsen toch weer dichter bij elkaar", zo vindt RO-specialist M. Hornman.

Zonnepanelen
Het gebied aan weerskanten van het Amterdam-Rijnkanaal moet volgens de PvdA een aanwinst worden voor de hele gemeente. Bouwen blijft het uitgangspunt, het mag niet ten kostte gaan van alles. "Het is een mooie gelegenheid om ruimte te geven aan woningsoorten waar grote behoefte aan is zoals groepwonen voor ouderen. We streven ook naar duurzame vormen van woningbouw, zoals millieuverantwoord met duurzame materialen", aldu fractievoorzitter E. van Esterik. "En wat te denken van het toepassen van zonnepanelen? Begin volgende maand praat de poltiek verder over de plannen voor ongeveer vijfhonderd woningen en komen ook de eerste officiele inspraakreacties binnen op het voorontwerp-bestemmingsplan. Het overgrote deel van de omwonenden vreest nog steeds voor te veel beton en aantasting van het dorpse karakter bij de Friezenbuurt en Stationweg.