Bijgaand de tekst die door Erik van Esterik van de PvdA is uitgesproken naar aanleiding van het voorontwerp bestemmingsplan hoge bruglocaties, bij de RO commissievergadering van 10 januari 2000.

Maarsser Bruglokaties: alternatieven?!

De bebouwing van de Maarsser Bruglokaties heeft een grote impact op de Maarssense samenleving. Een stuk van het karakter van ons dorp verandert ingrijpend. Het is echter ook een kans om in woningbehoefte te voorzien. Het plan dat er nu ligt is naar onze mening goed doordacht en vormt daarmee een prima uitgangspunt voor verdere meningsvorming. Laten we helder zijn: de vraag is niet meer of we bouwen, maar hoe we gaan bouwen!

Het uiteindelijke definitieve bestemmingsplan is globaal aan twee invloeden onderhevig:

  1. Inspraak
    De mening van de inwoners van Maarssen is cruciaal in de planvorming. De PvdA zal zeer kritisch volgen of en hoe de inspraakreacties verwerkt worden in het ontwerp-bestemmingsplan. Tevens zal de PvdA deze reacties toetsen aan haar eigen standpunten.
  2. Politiek
    De PvdA zal net als de anderen partijen zoveel mogelijk het algemeen belang in het oog houden, vanuit haar eigen achtergrond. Dit betekent soms dat de inspraakreacties van inwoners leidend kunnen zijn voor de PvdA, maar soms ook dat wij vasthouden aan onze eigen mening en standpunten.

De PvdA heeft reeds in een eerder stadium haar eerste mening gegeven over het voorontwerp-bestemingsplan. Inspraak is naar onze mening gebaat bij een (eerste) standpunt van de politiek. Op deze wijze geven beide partijen - politiek en inwoners - gezamenlijk richting aan het uiteindelijke plan. Vanuit deze gedachte heeft de PvdA eerder gemeend een aantal perspectieven of denkrichtingen te moeten presenteren ten aanzien van de Maarsser Bruglokaties.

Nu we gaan toewerken naar het ontwerp-bestemmingsplan wil de PvdA vanuit deze denkrichtingen het college een aantal alternatieven meegeven. De expliciete vraag van de PvdA aan het college is deze alternatieven te beoordelen en door te rekenen op haalbaarheid en consequenties.

Het perspectief van het dorpse karakter

De Maarsser Bruglokaties worden aan de Dorpse kant begrensd door de Friezenbuurt en de Stationsweg. Beide woongebieden hebben een sterk dorps karakter. De PvdA is van mening dat bij de bebouwing van de Maarsser Burglokaties hiermee nog meer rekening gehouden kan worden.

Alternatief 1: Bebouwing Wolfshoek
Het is de vraag of de bebouwing van de Wolfshoek met appartementen in het geprojecteerde volume en hoogte past in het dorpse karakter en of verkaveling en bebouwing in de aard van de Stationsweg niet op zijn plaats is.
Wij vragen het college na te gaan of het mogelijk is de Wolfshoek te bebouwen naar de aard en schaal van de Stationsweg.

Alternatief 2: Trapsgewijze appartementen langs het kanaal
Het is de vraag of de appartementen langs het kanaal direct naast de Friezenbuurt en de Stationsweg niet te sterk contrasteren met de bestaande bebouwing en of minder woonlagen (eventueel getrapt richting de brug) niet meer op zijn plaats zijn. Daar staat tegenover dat de appartementencomplexen direct naast de Hoge Brug wat de PvdA betreft een extra laag hoger kunnen indien hiermee "maatschappelijke woonvormen" als groepswonen voor ouderen mogelijk worden (zie hierna).
Wij vragen het college na te gaan of het mogelijk is de appartementen direct naast de Friezenbuurt en de Stationsweg te verlagen en trapsgewijs naar de Hoge Brug toe te bouwen en welke (financiele) consequenties hieraan verbonden zijn.

Het perspectief van geluidswering

Mogelijke geluidsoverlast van de Verbindingsweg en de Straatweg wordt bestreden door bebouwing langs de rand van deze wegen. De PvdA is van mening dat de kwaliteit van het wonen in het gebied mede wordt bepaald door geluidsoverlast en dat deze op voorhand bestreden moet worden.

Alternatief 3: Lagere geluidwalwoningen
De geluidwalwoningen langs het talud zijn een goed voorbeeld van het terugdringen van geluidsoverlast in combinatie met een positieve bijdrage aan het aantal woningen. De PvdA vroeg zich in een eerder stadium echter af of deze woningen niet te hoog waren geprojecteerd. Tijdens de inloopavond bleek (oa. uit de maquette) dat deze woningen door herberekeningen lager zijn dan aangegeven in het voorontwerp.
Wij vragen het college aan te geven of dit juist is en of er ook consequenties zijn voor de mogelijke hoogte van de appartementen bij de rotonde aangezien deze ook een geluidswerende functie hebben.

Het perspectief van "maatschappelijke" vormen van woningbouw

De bebouwing van de Maarsser Bruglokaties is een mooie gelegenheid om ruimte te geven aan woningsoorten waar ook behoefte aan bestaat.

Alternatief 4: Groepswonen voor Ouderen
Aan groepswonen voor ouderen bestaat behoefte, zo blijkt uit het project in Duivenkamp. De PvdA is, mede gezien het toenemend aantal (welgestelde) ouderen in Maarssen, voorstander van een complex in het gebied dat voor groepswonen geschikt is. Knelpunt hierbij is op voorhand al dat er een kritische hoeveelheid appartementen (rond de 25 in totaal) noodzakelijk is voor een haalbare opzet. Deze hoeveelheid appartementen binnen één complex is op dit moment niet geprojecteerd binnen het plan. Voor de PvdA is het denkbaar dat, om groeps-wonen mogelijk te maken, geschoven wordt met volume en hoogte binnen het plan richting de Hoge Brug (zie ook alternatief 2).
Wij vragen het college te onderzoeken in hoeverre groepswonen voor ouderen mogelijk gemaakt kan worden.

Alternatief 5: Duurzame woningbouw
De bebouwing van de Maarsser Bruglokatie is bij uitstek een kans om duurzame vormen van woningbouw te gebruiken. De PvdA hecht zeer aan het uitnutten van de mogelijkheden hiertoe. Zonnecollectoren, grotere ramen op het zuiden, milieuvriendelijke bouwmaterialen. De mogelijkheden zijn legio.
Wij vragen het college aan te geven of en zo ja, op welke wijze duurzaam wordt gebouwd. Tevens vragen wij het college aan te geven op welke wijze wordt vastgelegd dat duurzaam wordt gebouwd.

De bebouwing van de Hoge Bruglokatie is een ingrijpend project. De PvdA meent dat het voorliggende plan goed doordacht en consistent van opbouw is. Ondanks alle kritiek van de inwoners van Maarssen, is toch een compliment op zijn plaats aan het adres van het college.
Dit betekent echter niet dat het plan niet aan verandering onderhevig kan zijn. Zowel de politiek als de inspraak zullen hun invloed doen gelden. En zo is het ook bedoeld. Wij vragen het college op een goede en heldere wijze om te gaan met de inspraakreacties. Wij vragen de inwoners van Maarssen er rekening mee te houden dat niet aan alle verlangens kan worden voldaan. Ieder op hun eigen manier staan inwoners, raad en college voor het algemeen belang.

Namens de gemeenteraadsfractie Partij van de Arbeid,

Erik van Esterik

10 januari 2000

 Naar boven