Informatiebulletin bezorgde bewoners

 

voor en door bezorgde bewoners uit de Friezenbuurt 21 november 1999, nr. 1

 


Voorwoord

We kennen inmiddels allemaal de vele bouwplannen van de gemeente Maarssen. Allerlei, nu vaak groene delen in Maarssen worden volgebouwd met huizen en torenflats. Zoals de Zogwetering en de Locatie Maarsserbrug, waaronder de Onderdijk van de Friezenbuurt valt.

Op de Gemeenteraad van 9 november 1999 werd de beslissing genomen tot het aangaan van een samenwerkingsovereenkomst. De volgende stap zal het voorontwerp-bestemmingsplan zijn, met een informatiebijeenkomst (7 dec a.s.) rond de Maarsser brug genomen. Ondanks het negatieve gevoel van vele Maarssenaren over de inspraakkansen, volgt op kort termijn de inspraakronde. Hou hiervoor de VAR in de gaten. Hopelijk gaat ook u uw visie kenbaar maken, om zo te pleiten voor een (deels) andere, meer gewenste invulling. Want niet geschoten, is altijd mis.

Bezorgde bewoners Friezenbuurt


Oproep
Bezwaarschriften, héél veel bezwaarschriften

Heeft u zich, lopend langs de Onderdijk, al eens voorgesteld wat er allemaal gaat veranderen? Bent u daar tevreden over?

Als één van de acties om te komen tot een acceptabelere indeling van de Onderdijk en Stationsweg (Locatie MaarsserBrug) roepen wij iedereen op een bezwaarschrift te sturen aan de Gemeente Maarssen.
Bent u b.v. tegen het weghalen van de oude bomen en overig groen van de Onderdijk, de gevolgen van het ophogen van de grond van de Onderdijk, de toename van het verkeer, de komst van fiets-en voetgangerstunnels à la Maarssenbroek, de torenflats, het aantal en/of het soort huizen, de afgenome speelruimte, het verdwijnen van uw volkstuintje, het heien etc etc en heeft u hierbij een motivatie of alternatief
laat de Gemeente uw bezwaar horen!

Een bezwaarschrift is een brief en begint met b.v. Geachte dames/heren, Vervolgens geeft u een opsomming van uw bezwaren. Daarna geeft u per bezwaar een toelichting of motivatie. En eventueel stelt u alternatieven voor.
U eindigt de brief bijvoorbeeld met: In afwachting van uw positieve reactie, uw naam en adres.
Indien u hulp nodig heeft bij het opstellen van een bezwaarbrief, dan kunt u via Scarlett Tienhoven, Burg. Egginkstraat 24 in contact gebracht worden met een medebuurtbewoner die u wil helpen.

Het bezwaarschrift richt u aan:
College van Burgemeester en Wethouders
Postbus 11
3600 AA Maarssen

Laat van u horen!


Wat er aan vooraf ging
Korte historie bouwplannen, chronologisch

Najaar 1990 Eerste "bouwideeën" vanuit de gemeente Maarssen. Opzet van De Structuurvisie Stedelijk Gebied Maarssen/Maarssenbroek.

Vanaf 15-11-1990 tot medio mei 1992 overleg met Gemeente en Friezenbuurtcommissie n.a.v. het Masterplan.
Naar aanleiding van de presentatie van dit Masterplan zijn er acties geweest in de Friezenbuurt (enquête, inspraak "Houdt de Friezenbuurt groen", bezwaarbrieven ingezonden door 305 volwassenen). Resultaat: op 13 juli 1993 wordt dit Masterplan naar de Prullenbak verwezen (UN), i.v.m. instorten kantorenmarkt, terugrekken van Strukton als investeerder, tegenwerking van burgers (!).

April 1995 Een vlekkenplan wordt gepresenteerd door de gemeente, nadat bevolking aangedrongen heeft tot deze openbare vergadering. In deze vergadering wordt ook gesproken over een verkeersonderzoek Hoge Brug-Straatweg. Dit vlekkenplan is zeer abstract.
April 1996 Doordat de NS plannen heeft voor spoorverdubbeling zal het college een inhaalslag uitvoeren m.b.t. de planontwikkeling Maarsser Bruglocaties. Deze ontwikkeling zal een speerpunt zijn in de komende periode.
10-09-1996 Aanzet "Nota van Uitgangspunten Maarsser Bruglocaties". De uitgangspunten zouden in overleg met inwoners opgesteld worden. De Klankbordgroep is opgericht, die zich na een korte tijd (ca. 1 jaar) heeft opgeheven, omdat er vanuit de gemeente niets aangereikt werd om te klankborden.
08-10-1996 Inspraak-informatie avond over bovengenoemde Nota van Uitgangspunten. Wethouder Ruimtelijke Ordening (Gerrietsen) rept o.a. over: "Open plannen, regelmatige terugkoppeling naar bevolking, woningen voor ouderen en starters, budgettair neutraal, aandacht voor groen, ecologie en verkeerssituatie, gemeente en bevolking zullen het eens moeten worden over wat er wordt ontwikkelt".
Medio 1997 Een hoop gepraat over wel of niet een tweede brug over het kanaal. Uiteindelijk dus niet.

21-10-1999 VAR publiceert dat op 27-10-'99 de samenwerkingsovereenkomst die de gemeente wil gaan tekenen. Via via krijgt de Friezenbuurtcommissie de inhoud op tafel.
23-10-1999 Onrust in heel Maarssen. Overleg van verschillende wijkcommissies om een gezamenlijke actie van burgers te ontwikkelen.
25-10-1999 Commissie R.O. wordt massaal bezocht. Oproep aan buurtbewoners om 27-10 naar de vergadering op het Gemeentekantoor te komen.
27-10-1999 Massale aanwezigheid van burgers op de vergadering. De burgemeester zit voor en heeft flink stelling genomen door de inspraak van de burgers in te perken.
4-11-1999 Oproep in VAR en folders tot een open discussie in 't Zand tussen burgers en gemeente op 6-11-1999. Deze is zeer druk bezocht!
9-11-1999 Raadsbesluit: Accoord met aangaan van de Samenwerkingsovereenkomst.


Gemeentelijke planning
in hoofdlijnen

  • November '99 besluitvorming door de gemeenteraad inzake het aangaan van de samenwerkingsovereenkomst met de MMB en een informatiebijeenkomst.
  • December '99 start inspraak en ter inzage legging van het voorontwerp bestemmingsplan (4 weken).
  • Begin 2000 nader overleg over het voorontwerp-bestemmingsplan met andere overheden.
  • April 2000 informatiebijeenkomst en start ter inzage legging ontwerp-bestemmingsplan
  • April/mei inspraak ontwerp-bestemmingsplan (4 weken) en vaststelling van het bestemmingsplan door de gemeenteraad.
  • April/mei start versnelde bouwplanprocedure art. 19 WRO om met de bouw te starten.
  • Eind 2000 ter inzage legging ontwerp-bestemmingsplan Gedeputeerde Staten.
  • 2001 mogelijkheid tot beroep bij de Raad van State.

(bron: raadsvoorstel 9 november 1999)


Wanneer een bezwaarschrift

In de wetgeving is geregeld dat op diverse momenten in de procedure bestemmingsplan bezwaar gemaakt kan worden, in de vorm van een bezwaarschrift.

Rechtsbescherming in de wetgeving bij de procedurestappen:

  • Beroep tegen besluit tot goedkeuring
  • Voorontwerp (inspraak)
  • Ontwerp-plan (zienswijze)
  • Vastgesteld plan (bedenking)
  • Goedgekeurd plan (beroep)

Acties

Per woensdag 17 november 1999 zijn we begonnen met de Olievlek-actie. Alle inbreidingslocaties (grondgebied binnen de bestaande bebouwing waarop gebouwd gaat worden) van Maarssen gaan de komendetijd gemarkeerd worden met paaltjes en rood-wit lint. Zodat duidelijk wordt hoe vol Maarssen gaat worden. Er wordt begonnen bij de Friezenbuurt, en dit zal zich langzaam aan uitbreiden over de andere inbreidingslocaties van Maarssen.


Website

Ook op het Internet kunt u ons vinden. Per zondag 21 november 1999 is er een website geopend. Met informatie, ideeën en acties rond de Maarsser brug locatie e.a. Een gezamelijke actie van de bezorgde bewoners van Maarssen.

http:/listen.to/bewonersmaarssen


 Naar boven