TEKST INZAKE STANDPUNT CDA OMTRENT MAARSSER BRUG LOKATIES, ZOALS VERWOORD IN DE COMMISSIE RUIMTELIJKE ORDENING D.D. 10-01-2000.

STANDPUNT CDA OMTRENT MAARSSER BRUG LOKATIES

Vanavond praten wij over de grootste inbreilokatie van Maarssen, die de komende jaren bebouwd gaat worden. Het feitelijk bouwbesluit is reeds in 1991 door de gemeenteraad genomen. Thans wordt getracht daar konkreet inhoud aan te geven. De CDA-fraktie heeft niets tegen het bebouwen van zogenaamde inbreilokaties. De kwaliteit van het Maarssen omringende landelijk gebied blijft zo gehandhaafd en verstedelijking van de Vechtstreek blijft op deze manier toch beperkt. Wel gelden wat ons betreft een aantal randvoorwaarden. De K van kwaliteit staat bij het CDA steeds voorop, wat in feite neerkomt op bouwen naar aard en schaal van omringende bebouwing, het garanderen van een voor elke Maarssenaar aanvaardbare en zoveel mogelijk gelijke geluidsbelasting, het voorzien in voldoende beschikbare groene ruimte (in geval van de Maarsser Brug Lokaties dus de bebouwing niet ten koste van de groene ruimte laten gaan), het inruimen van speelruimte voor de jeugd etc.

Tijdens vorige gespreksronde’s is steeds gesteld dat er geen definitieve bouwplannen op tafel liggen, maar dat er slechts sprake is van een rekenmodel. Welnu, ook het CDA kan dit rekenmodel als uitgangspunt hanteren. Wij hebben waardering voor de geleverde inspanningen om dit rekenmodel ter tafel te kunnen leggen, maar ook wij zouden gaarne willen pleiten voor de nodige aanpassingen. Zelf woon ik sinds 1991 in de wijk Zandweg-Oostwaard en daar woon ik nog steeds tot volle tevredenheid. De huizen zijn van goede kwaliteit, er is behoorlijk wat ruimte tussen de huizen, er is veel groen en water e.d. In veel andere wijken van Maarssen-Dorp vindt je die ruimte terug. Nog hedenmiddag keek ik uit mijn zolderraam en aanschouwde de eigen woonwijk. En over het algemeen gaf dat opnieuw een tevreden gevoel. Opnieuw kreeg ik een indruk van een mooie wijk met voldoende ruimte tussen de huizen voor groen, water etc. en vrijwel overal was de bouwhoogte in overeenstemming met omringende bebouwing. Behalve als er richting Hoge Brug gekeken werd, want daar staan een drietal woonappartementen, die niet echt passen bij de overige bebouwing. Indien deze blokken zo’n anderhalve woonlaag lager zouden zijn geweest dan zou Zandweg-Oostwaard een vrijwel perfekte bebouwing hebben gekend. Enfin, u begrijpt natuurlijk wat ik hiermee wil zeggen. Laten wij trachten iets dergelijks te voorkomen rond de Maarsser Brug Lokaties.

Dat brengt ons allereerst op de bouwhoogtes. Een te hoge bebouwing wijzen wij af. Aan Maarssenbroekse kant speelt dat wat minder, omdat in de direkte omgeving al wat meer hoogbouw is aan te treffen. Het symmetrisch idee van het College om te focussen op het Kanaal en aan beide zijden daartoe even hoog te bouwen, speelt voor ons niet zo. Bij verlaging van de wooneenheden aan de oostelijke kanaaloever komt een dergelijke symmetrie toch al niet zo erg meer uit de verf en er zou zelfs gedacht kunnen worden aan wat hogere bouw aan de westelijke oever ter compensatie van de verlaging aabn de oostelijke oever. Misschien brengt een dergelijke a-symmetrische bebouwing ook een eigen integraal beeld op Maarssen met zich. Aan de kant van de Straatweg dan geen hogere bouw dan aan de oostzijde van de Straatweg en eveneens aansluitende bouw tegen de Friezenbuurt aan en tegen de Stationsweg aan. Dat houdt tevens in dat de vormgeving van de bebouwing essentieel is. In een dorp tref je normaliter meer puntdaken aan dan platte daken. Puntdaken geven een wat ruimtelijker zicht dan platte daken. Voorts menen wij dat er grote behoefte is aan seniorenwoningen. Veel ouderen, die nu nog in grote huizen wonen, blijken een voorkeur te hebben voor een seniorenwoning. Door het bouwen van seniorenwoningen komt er ruimte vrij voor grotere gezinnen. Het groepswonen voor ouderen valt voor ons overigens ook binnen deze zienswijze.

Dan iets over geluidsbelasting. Natuurlijk is een ieder het er over eens dat geluidsbelasting voor omwonenden zoveel mogelijk beperkt moet blijven. Aan de kant van Maarssenbroek wordt daarin voorzien door de bouw van een geluidwerende muur. En langs de Verbindingsweg aan de Dorpse kant dienen de huizen aan de taludzijde als geluidswerende voorziening voor de daarachter liggende woningen. Doch net als de PvdA zijn wij wat minder gecharmeerd van dit idee waar het om de Dorpse kant van de plannen gaat. Wij vinden het idee van geluidsschermen met groen zo gek nog niet.

En dan de afwikkeling van verkeer. Wij kijken hier met name naar de Straatweg. Ongetwijfeld zal de omleiding van het verkeer over het talud schelen in geluidsbelasting voor een aantal woningen aan de oostzijde van de Straatweg. In het voorliggende rekenmodel zijn een aantal rotonde’s opgenomen om de verkeerscongestie zoveel mogelijk tegen te gaan. Wij willen er reeds nu op wijzen dat deze rotonde’s niet te klein van omvang mogen zijn, omdat zij ook in staat dienen te zijn om verlengde autobussen en vrachtverkeer adekwaat te kunnen verwerken. Zo niet, dan zullen deze rotonde’s binnen de kortste keren aan gort worden gereden. En misschien is het eveneens nuttig om te voorzien in één a twee tunneltjes door het talud aan de Straatweg. Wij mogen er van uitgaan dat de nieuwe wijken veel kinderen zullen herbergen en als deze naar een school in Maarssen-Dorp moeten, kunnen zij zo veilig de overkant van de Straatweg bereiken. Veiligheid achten wij een groot goed, voorzitter. Dat laat ons tevens onze tevredenheid uitspreken over het opnemen van de bepalingen van het politiekeurmerk voor de inrichting van de nieuwe woongebieden.

Met het oog op wat ik reeds gezegd heb wil ik thans enkele vragen aan u stellen.

  • Kunt u iets melden inzake het toewijzingsbeleid van de woningen?
  • Bent u voornemens een anti-speculatiebeding toe te passen?
  • Bent u van plan om informatie omtrent geluidsweringen in de verkoopbrochure’s op te laten nemen?
  • Wat wordt de parkeernorm voor de Friezenbuurt- en Stationsweglokaties en wordt daarin geanticipeerd op toekomstige ontwikkelingen?
  • Welke verkeersremmende maatregelen zijn er te verwachten en is dat wenselijk voor een goede doorstroom van verkeer?
  • Zullen de aan te leggen rotonde’s ook berekend zijn op vrachtverkeer en verlengde bussen?
  • Dienen er additionele maatregelen te worden getroffen voor wat betreft het grondwaterpeil aan Maarssendorpse kant?

Tenslotte willen wij nog even kijken naar de brandweergarage. Wij zijn het met U eens dat het beter is om een nieuwe brandweergarage te bouwen dan de oude te renoveren. Wij zijn het ook met U eens dat het talud aan de Straatweg een geschikte lokatie voor de nieuw te bouwen brandweerkazerne zou kunnen zijn. In het licht bezien van wat er tijdens een informatiebijeenkomst met omwonenden naar voren is gekomen en een door het College in 1997 aan de bewoners van de Straatweg verzonden brief, waarin gesteld wordt dat er op die lokatie geen brandweerkazerne zou komen, is de voorgestelde lokatie voor het CDA op dit moment niet aan de orde en is het College ons inziens verplicht tot een uiterste inspanning om alternatieven aan te reiken. Voor een oplossing van dit vraagstuk zijn wij van mening dat zelfs de oude brandweerkazerne bij de plannen tot ontwikkeling van de Maarsser Brug Lokaties mogen worden betrokken en dat het Consortium dan tevens bevoegdheid krijgt om die lokatie verder te ontwikkelen. Het koste wat kost doorzetten van de bouw van een nieuwe brandweerkazerne op de thans voorliggende lokatie achten wij in strijd met eerdere afspraken aan de Maarssense bevolking gedaan en daar wil het CDA niet aan meewerken. Wij adviseren u dan ook om alternatieven (Wolfshoek, Sweserengse weg) in de beschouwing mee te nemen. Van de uiteindelijke uitkomst hangt af welk standpunt het CDA ten aanzien van het toekennen van wijzigingsbevoegdheid aan het College zal innemen.

Bert-Jan Polman.

 Naar boven