16-02-2000

Prognose ministerie van Volkshuisvesting

Te veel woningen in 2005

door Hans Westervoorde

UTRECHT – Het tekort aan woningen in de provincie Utrecht neemt heel snel af. In 2005 zal er al sprake zijn van een overschot aan huizen. De spanning op de woningmarkt is dan verleden tijd en naar verwachting dalen dan ook de torenhoge prijzen die voor een huis in de provincie Utrecht worden betaald.

Vooral de forse productie van nieuwbouwhuizen (Leidsche Rijn bij Utrecht, Nieuwland en Vathorst bij Amersfoort en Houten-Zuid en IJsselstein-Zenderpark) maakt dat het woningtekort in de provincie – nu met drie procent het grootste in Nederland – snel wordt ingelopen.

Zelfs bij een verwachte verdere afname van de grootte van een gemiddeld huishouden, is voor 2005 in Utrecht een woningoverschot van bijna een procent berekend. Zuid-Holland scoort in diezelfde periode een overschot van ruim twee procent, ofwel ruim 30.000 woningen. Gelderland blijft een tekort houden van ongeveer een procent, tegen bijna twee procent nu.

Eén en ander blijkt uit de jongste prognose van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM). De voorspellingen komen voort uit een onderzoek van het Delftse bureau ABF Onderzoek & Informatie. Dat heeft cijfers gebruikt van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Rijksplanologische Dienst.

De ommekeer is opmerkelijk, omdat de Utrechtse regio nog meer nieuwe woonwijken op het oog heeft. De omstreden bouwlocatie Rijnenburg bij Nieuwegein zou wellicht niet meer nodig zijn.

Weliswaar wijzen de samenstellers van de prognose op de onzekerheden van de aannames, maar het signaal moet wat hen betreft duidelijk zijn: de Utrechtse (en ook andere randstedelijke) woningmarkt wordt een stuk ruimer. De sterkste groei van de bevolking doet zich voor in Noord-Brabant, Noord- en Zuid-Holland, Gelderland, Utrecht en Flevoland. De Utrechtse nieuwbouw is vooral voor woningzoekenden uit de beide Hollanden interessant, verwacht het ministerie.

De provincie Flevoland wacht relatief de sterkste groei. De bevolking groeit in de periode 1998-2004 naar verwachting met bijna een kwart. Vooral Noord-Hollanders verhuizen naar Flevoland. Een ander beeld is te zien in Zuid-Holland. Tot 2005 vertrekken 47.000 personen naar de rest van Nederland. Zo'n 60.000 buitenlanders nemen hun plaats in. Het ministerie van Volkshuisvesting erkent dat dit grote gevolgen heeft voor de bevolkingssamenstelling, op kenmerken als leeftijd, opleidingsniveau, inkomen en sociaal-culturele verschillen.