17-11-1999 12:09:00

Financiële injectie voor West-Utrecht

Van een onzer verslaggevers

MAARSSEN/ WOERDEN – De provincie Utrecht heeft miljoenen gereserveerd voor de stedelijke vernieuwing van Maarssen (1,6 miljoen), Woerden (1,6 miljoen) en De Ronde Venen (8 ton).

Het kan onder meer worden besteed aan woningverbetering, verkeersproblemen en bodemsanering. De gemeenten moeten wel eerst een uitgebreid programma opstellen voor de provincie over de brug komt.

De gemeente De Ronde Venen bekijkt nog of ze aanspraak gaat maken op de gelden van de provincie. Volgens beleidsmedewerker volkshuisvesting F. van Nunen is het opstellen van een programma voor de stadsvernieuwing een grote inspanning. "We onderzoeken nu of het zinvol is deze inspanning te leveren." Half december moet de gemeente de provincie duidelijkheid geven.

Gedeputeerde Staten hebben de financiële injectie voorlopig vastgesteld in het ontwerp-beleidskader Stedelijke Vernieuwing 2000-2005. Daarin staan richtlijnen voor het omgaan met het Investeringsbudget Stedelijk Vernieuwing(ISV).

Het ISV-budget dat de provincie voorstelt komt in de plaats van een aantal oude subsidieregelingen. Grootste verschil is het onderscheid tussen project- en programmagemeenten. Alle kleinere gemeenten die geen grote-stedenproblemen kennen, kunnen projectgemeenten worden en op projectbasis geld krijgen.

Maarssen, Woerden, De Ronde Venen, De Bilt, Baarn en Ijsselstein kunnen - als ze dat willen - de status van programmagemeente krijgen. Het bedrag dat voor hen is uitgetrokken varieert van 2,4 miljoen voor De Bilt tot acht ton voor De Ronde Venen. Het ontwikkelingsprogramma dat de gemeenten daarvoor moeten schrijven, moet verder gaan dan de verbetering van woningen en straatbeeld. Het programma moet zich ook richten op werkgelegenheid, maatschappelijke voorzieningen, verkeersproblemen, bodemsanering en het bedrijfsleven.

De gemeente De Ronde Venen kan aanspraak maken op het geld vanwege geluidsoverlast in de woningen langs de A2 en N201 en voor een bodemsanering die op stapel staat. "Het is de bedoeling dat de aanpak van deze zaken zowel sociale, economische en andere positieve gevolgen heeft en dat vereist een overzicht over de gehele gemeente," aldus Van Nunen. De gemeenten Maarssen en Woerden waren niet bereikbaar voor commentaar.

Zeist, Veenendaal, Soest en Nieuwegein zijn ook al aangewezen als programmagemeenten. Deze plaatsen maken kans op respectievelijk 8,4 miljoen, 4,3 miljoen, 3,5 miljoen en 2,7 miljoen.

Grotere steden als Utrecht en Amersfoort vallen hierbuiten. Zij krijgen ISV-subsidies rechtstreeks van het Rijk. Utrecht krijgt 103 miljoen, Amersfoort 15 miljoen.