16-12-1999

Toekomst Vechtgemeente

Inwoners maken alternatieve visie voor ruimtelijke ontwikkeling in Maarssen

Maarssen- Bewoners van Maarssen-Dorp maken zich zorgen over de planologische en stedebouwkundige toekomst van de gemeente. Niet alleen de huidige concrete plannen zoals de Hoge Brug, maar ook de mogelijkheden op de locaties Otterspoor en Neermaten tussen Maarssen en Breukelen spelen daarin een rol. Tezamen roepen al deze bouwplannen het toekomstbeeld op van een totaal verstedelijkt Dorp en van een radicaal veranderd woon- en leefmilieu, zo menen de gezamelijke bewoners- en belangenverenigingen in hun eigen notitie. "We willen laten zien dat we niet alleen bezwaar maken, maar ook meedenken en ideeën aan dragen", aldus een van de initiatiefnemers J. Simonis uit de Stationsweg van de alternatieve visie op de wenselijke ruimtelijke ontwikkeling in de Vechtgemeente. Maandag behandelt de gemeenteraad de Notities voor Morgen, waarin alvast een richting voor de volgende eeuw wordt aangegeven. De bewoners willen graag dat hun ideeën daar ook biij betrokken worden. "Wij verzoeken u daarom de inwoners van de gemeente de gelegenheid te geven om met u van gedachten te wisselen alvorens een besluit te nemen", is de oproep van de bewoners aan de lokale politiek. De gezamelijke bewoners- en belangenverenigingen willen medio januari met alle partijen een publiek debat organiseren.

Verstedelijking
Kern van het bewonersbetoog is dat Maarssen al fors onder druk staat door allerlei regionale ontwikkelingen, de A-2, het spoor, het kanaal en het vliegverkeer. Allemaal toenemende spanningen voor het wonen, werken, recreëren en verplaatsen. Het Vecht- en Plassengebied neemt een prominente plaats in de meest waarardevolle cultuur-historische gebieden in Nederland. Verstedelijking moet aan de stad Utrecht worden overgelaten, Maarssen moet mooi en aantrekkelijk blijven. "Wij als bewoners bepleiten dat politiek en bestuur in Maarssen bijzondere aandacht schenken aan die waarden", aldus de bewonersnotitie, waarin verder een lans wordt gebroken voor kwaliteit bij nieuwbouw eerder dan kwantiteit." Aandacht voor de kwalitatieve verbetering van de bestaande woningvoorraad kan bijdragen aan het vasthouden van de bestaande bevolking en daarmee het draagvlak voor het bestaande voorzieningenniveau." En dan word met name gedoeld op Maarssenbroek, dat kampt met de invloed en trekkracht van Leidsche Rijn. De bewoners doen de politiek een aantal ideeën aan de hand over wijze, tempo en aard van mogelijke nieuwbouw. Opvallend is de stelling van de bewonersgroepen dat het wonen in het Vecht en Plassengebied financiële konsekwenties heeft en dat er een grote spanning bestaat tussen het streven naar kwaliteit binnen het planologisch en bouwbeleid en het huidige restrictieve financiële beleid van het College, dat de OZB en andere lasten niet wil verhogen.
Eigenlijk zeggen de bewonersgroepen doe maar iets minder winst uit bouwplannen, die dan wel heel mooi zijn en passen in de Vechtstreek, en verhoog de tarieven maar. Wonen is een aantrekkelijke leefomgeving mag iets kosten. "De politiek en bestuur in Maarssen staan voor de uitdaging de bevolking duidelijk te maken dat investeren in een aantrekkelijke woon- en leefmilieu c.q. wonen in Maarssen in vergelijking met andere gemeenten extra lasten met zich meebrengt." Maandag zal in de gemeenteraad duidelijk worden of de politiek de handschoen oppakt en in debat gaat met de inwoners over de ruimtelijke toekomst van Maarssen.