16-12-1999

Burgemeester Schouwenaarpark

Tegenstand tegen plannen Maarsser Brugproject blijft

Maarssen- De tegenstand van de omwonenden uit de Friezenbuurt en de Stationsweg tegen het Maarsser Brugproject blijft onveranderd groot. Dat bleek duidelijk bij het inspraakhalfuurtje voorafgaande aan de Commissie Ruimtelijke Ordening over de eerste opzet van het planvoor 500 woningen aan weerszijde van het Amsterdam-Rijnkanaal. Op de mening van de politiek is het wachten tot volgend jaar. Door het late uur werd alleen, na gesteggel over procedures, akkoord gegaan met het ter visie leggen van de voorlopige plannen zodat de inspraak alvast kan beginnen. Alleen GroenLinks stemde tegen. Door een uitgebreide presentatie over de mogelijke inrichting van het gebied was de vergadertijd op. De mening van de fracties komt - tot groot onbegrip van de publieke tribune, die nu wel eens wilde weten hoe hu volksvertegenwoordigers dachten over het "rekenmodel" - pas in januari. De gemeentelijke diashow voor de commissieleden, met onder meer voorbeelden van mogelijk bouw, was zo uitgebreid dat menigeen in de zaal zich opnieuw afvroeg wat er nog mogelijk is via de officiële inspraak.

Kritiek
Voorafgaande aan het besluit om het voorontwerp-bestemmingsplan Maarsser Bruglocatie ter visie te leggen heeft de gemeente al veel informatie- of bespreekmomenten belegd met de omwonenden en andere geïnteresseerden. Toch was de kritiek uit de buurt hard. "Het blijft buitensporige bebouwing. De gemeente heeft nog steeds niet willen horen van de breedgedragen zorg in Maarssen. Er is niets met de kritiek gedaan", aldus voorzitter Stegeman van de Stationswegbewoners. "Het College is willens en wetens uit op een conflict met de bewoners. Het is beschamend hoe het mandaat van de kiezers wordt gevoerd. Het is maximaal stedelijk en minimaal groen." Ook vanuit de Dorpsraad, Reizende Man en Friezenbuurt kwamen kritische geluiden, vooral over de onduidelijkheden in het plan zoals het grondwater, geluidsoverlast, aantasting ecologie en met name de verkeersafwikkeling. "We hebben prettige gesprekken gehad met de gemeente, maar er zijn nog veel vragen", aldus H. Tienhoven namens de Friezenbuurt. D66-wethouder J. Ramaker wees de kritiek van de hand en wordt er wel degelijk geluisterd naar de bevolking: "Het is een goed voorstel, nu moeten we er draagvlak voor vinden. Uit de procedure zal moeten blijken hoe we met alle kritiek omgaan. "De bewoners moeten nu schriftelijk hun bezwaren gaan indienen. Volgende week is er nog een reeks inloopavonden met nog meer informatie en gelegenheid om van gedachten te wisselen. Nu al wordt duidelijk dat de 19 miljoen gulden opbrengst voor de gemeente niet haalbaar is en dat er, ook op aandrang van de politiek, flink gesneden zal worden. Met name de appartementen complexen zijn te hoog en niet in overeenstemming met aard en schaal van het dorp, zo is bij diverse Collegepartijen te horen.

Burgemeester Schouwenaarpark
Alle bewonersverenigingen bepleitten ook een langere inspraaktermijn over het voorontwerp gezien de feestdagen en de tijd om te overleggen met de achterban.
Wethouder J. Ramaker deed de toezegging dat de termijn met twee weken wordt verlengd. "Maar dat is eenmalig en daar kunnen geen rechten aan ontleend worden bij andere inspraaktermijnen. "De bewonersverenigingen hebben dus meer tijd om ook met alternatieven te komen. In het tweede informatiebulletin Bezorgde Inwoners is al een eigen idee van de bewoners van de Friezenbuurt opgenomen met onder meer een burgemeester Schouwenaarpark. Tussen de Egginkstraat en de Onderdijk moet een straat en een sloot komen voor de afwatering. In het alternatief staat geen hoogbouw, maar blijft de omgeving geschikt voor wandelen, spelen en de hond uitlaten. De groenstrook moet een rustpunt zijn voor de hele wijk, aldus de bezorgde bewoners uit de Friezenbuurt.